perjantai 15. toukokuuta 2020

Ukkoskausi avattu 14.5.2020


Siinä missä kanavalla lentelevät pääskyset ovat varmoja kesän merkkejä, on ilmaston osalta myös tuo ukkoskauden avaus ihan hyvä muistutus tulevasta tai paremminkin alkavasta kesästä. Toki, olihan sitä jo tammikuussa muutamia salamahavaintoja "talviukkosten merkeissä", mutta nyt saatiin jo kokea siis ihan oikeaa ukkosrintamaa pelkkien satunnaisten pilvisalamoiden tilalla.

No, ukkonen tuli ja meni ohitse melko nopeasti, mutta tämähän olikin vasta sellainen "ukkosverryttely" ☈. Saa nähdä millainen ukkoskesä saadaan. Ei varmaan kovin kummoista, jos pitkien ennusteiden kylmät rintamat jatkavat pyörimistään Suomen yllä koko kesäkuun 😀


maanantai 11. toukokuuta 2020

Working digi ...

Russian Digital Radio Club
If you like working "digi" and want to find something more interesting than FT8 or FT4 on the HF-bands. So, the good address to visit is RDRC (Russian Digital Radio Club).

You can find there a lot of different kind of activities around digimodes. My favorite is the 01-10 events on May and January. Club members are active on so called "rare modes" like Olivia, Thor, Throb, Hell, MT63 etc. During those ten days there are - yes - ten different modes on the air: only one mode a day. That´s good 24 hours period. Of course, this event is not only for club members - everyone interested in "Digi" are welcome to take part in.

For me, I have had a pleasure to try / test totally different modes. I have tried some of them time to time, but  there have not been any stations to work ;-) This nice event make change for this.

CU on Digi

73 es QSH 

sunnuntai 10. toukokuuta 2020

Pihojen taisto, 9.5.2020


Tänä vuonna tuo perinteinen "Tornien taisto" jouduttiin perumaan vallitsevan #Covid-19 -epidemian takia, ja sen tilalla järjestettiin "Pihojen taisto". Tällä järjestelyllä pystyttiin välttämään kokoontumiset ahtaisiin lintutorneihin. Monella vakio "tornittajallahan" oli jo ennakkoon varattuna vapaat ja lomat Tornien taistoon, joten Pihojen taisto sopi kuvioon varmasti hyvin. Kysessäähän ei ollut siis mikään kilpailu, vaan tehdä lintu- ja luontohavaintoja aamupäivän aikana klo 0500-1300.

Somekanavia seuratessa ja miksei tuloslistojakin tarkastellessa BirdLife:n sivustolta, voi vain tehdä yhden johtopäätöksen: tapahtuma on ollut erittäin onnistunut. Voisinpa melkein uskaltaa väitää, että myös ensi vuonna järjestetään tällainen avoin Pihojen taisto omana osionaan Tornien taiston rinnalla. Aika näyttää kuinka tulee tapahtumaan.

Itse käytin aamupäivän klo 07.00 - 13.00 havainnointiin kotipihalla, Mustolassa. Vain lyhyttä ruokailuhetkeä lukuunottamatta havainnointi olis ns. aukotonta. Ja mikäs oli ollessa kun sää suosi tapahtumaa oikein hyvin. Aamun mittaan lämpötilakin nousi +10 C:n paremmalle puolelle, eikä pieni tuulenvire pilannut havainnointia.

Lintulajeja tuli havaittua kaikkiaan 29 kpl. Määrä on ihan hyvä, sillä aika moni tuttu pihalaji jäi puuttumaan: olivat jo pesimäpuuhissa ja piilottelivat muualla. Mielenkiintoisin lintuhavainto tältä päivältä ja koko keväältä on ollut ruokintapaikalla käyneet nokkavarpuset. Ne tykkäävät käydä perkaamassa lintulaudalta sinne vielä punatulkkujen ja tiaisten unohtamia auringonkukansiemeniä. Nokkavarpunen on hiljainen, nopealiikkeinen ja piilottelevakin laji, joten sen havaitseminen voi olla joskus hieman hankalaa. 

Kevään ensimmäinen siili ilahdutti aamulla suuresti, kun se touhusi puutarhassa omia tekemisiään. Toivottavasti antoi lehtokotiloille kyytiä. Myös kolme pihakuusen oravaa esittivät taidokasta akrobatiaa havainnoitsijan iloksi lähes koko havainnointijakson.

Seuraava lintuhavainnoinnin massatapahtuma onkin sitten tuo kesäkuun alun Pönttöbongaus 6.-7.6.2020.





Sinitiainen pöntöllään

Pieni ja "pippurinen" - peukaloinen

Koskahan olisi Perhosten taisto - tai perhosbongaus ??

torstai 7. toukokuuta 2020

Hyvää "Radion päivää" - Счастливый день радио





Aleksandr Stepanovitš Popov (ven. Александр Степанович Попов, 4. maaliskuuta 1859 Turinkije Rudnik – 31. joulukuuta 1905 Pietari) oli venäläinen fyysikko ja eräs radion varhaisia kehittäjiä.

Popov syntyi Ural-vuorilla sijaitsevassa Turinkije Rudnikin kaupungissa (nyk. Krasnoturinsk). Hänen isänsä oli pappi ja myös Popovin lapsuuden opinnot tähtäsivät pappistutkintoon. 18-vuotiaana Popov kiinnostui luonnontieteistä ja valmistui 23-vuotiaana Pietarin yliopistosta. Valmistumisensa jälkeen Popov opetti samaisessa yliopistossa fysiikkaa ja matematiikkaa. Myöhemmin laitoksen rahoitusta karsittiin ja Popov joutui vaihtamaan työpaikkaa.

Opettajanvuosinaan hän oli alkanut kiinnostua elektronisten laitteiden rakentamisesta. Hän sai toisen opettajan paikan Venäjän laivastotukikohdasta Kronstadtista, Pietarin läheltä. Opetuksen aiheena oli elektroniset laitteet Venäjän sotalaivastossa. Muun työnsä ohella Popov seurasi Hertzin sähkömagneettisen säteilyn tutkimuksia. 1890-luvulla Popov kehitti kohereeria käyttämällä tätä salamakokeissaan.

Vuonna 1895 Popov esitteli Venäjän fysiikan ja kemian seuran kokouksessa laitteen, jossa ukkosenjohdattimen ja maajohdon välille kytketty kohereeri aiheutti soittokellon kilahduksen salaman iskiessä lähistöllä. Myöhemmin samana vuonna Popov keksi käyttää laitetta lennättimen vastaanottimena ja alkoi kehittää kipinälähetintä, tietämättä Marconin samankaltaisista kokeista Britanniassa. 1896 Popov demonstroi rakentamaansa lähetintä Pietarin yliopiston fysiikan laitoksella, jossa hän pystyi lähettämään sanoman 250 metrin päähän, yliopiston rakennuksesta toiseen. Sanomana toimi Morsen aakkosilla kirjoitettu teksti "Heinrich Hertz", jonka laitoksen puheenjohtaja kirjoitti kohereerin naksahduksia tulkiten liitutaululle. Vastaanottimena toimi sama kohereeriin perustuva laite, jolla hän oli vuotta aikaisemmin tutkinut salamaniskuja. Samana vuonna Popov luki Marconin vastaavanlaisista kokeista ja innostus oman kipinälähettimen kehittämiseen kasvoi hetkellisesti. Lähetysetäisyys piteni ja Popov teki yhteistyötä Venäjän laivaston kanssa, asentaen lähettimiä ja vastaanottimia koemielessä laivoihin.

Marraskuussa 1899 panssarilaiva General-admiral Apraksin ajoi karille Suursaaren lähistöllä, ja Amiraliteetti palkkasi langattomalla .lennättimellä kokeita tehneen Popovin, joka tammikuussa 1900 muodosti Suursaaren ja Kymin Kuutsalon välille yhden maailman varhaisimmista radioyhteyksistä pelastustöitä varten. Popovin laite pelasti myös suomalaisen haaksirikkoutuneen laivan miehistön.[1] Keväällä Kuutsalon asema siirrettiin Kotkansaarelle. Vuonna 1901 Popovin laitteella saattoi muodostaa yhteyden 150 kilometrin päähän.

Popov nimitettiin Pietarin yliopiston sähkötekniikan professoriksi 1901 ja myöhemmin koko laitoksen johtajaksi. Popov kuoli joulukuun viimeisenä päivänä 1905 aivoveritulppaan. Ennen kuolemaansa sairastui vaikeasti ja oli ilmeisen huolissaan tulevan vallankumouksen opiskelijaliikehdinnästä.

Popov tutki myös röntgensäteitä kipinälähettimen tutkimuksen ohella. Hänellä ei ollut suurta kiinnostusta keksintöjensä kaupallistamiseen, eikä hän tullut hakeneeksi patenttia kipinälähettimelle. Venäjällä Popovia on pidetty radion keksijänä ja toukokuun seitsemättä, salamalaitteen ensiesittelypäivää, on kutsuttu Venäjällä "radion päiväksi" vuodesta 1945.
Popov kehitti laitetta tutkijan näkökulmasta ja ensiesitykset tapahtuivat toisten tutkijoiden läsnä ollessa. Historiantutkimus pitää kuitenkin selvänä, että vaikka Popov ja Marconi kehittivät lähetintä toisistaan tietämättä, Marconi onnistui käyttämään laitetta hyödylliseen viestintään ennen Popovia.
Lähde: Historia-Atlas + Wikipedia

FT8 SM-sprint, osa 10

  FT8 yhteydet 11.12.2024 / SM-cup Keskiviikkona käytiin vuoden viimeinen FT8-cupin osakilpailu; järjestysnumeroltaan kymmenen (10). Marrask...