sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Historiansiipien havinaa Rajan suunnalta QO-100 ja Rajavartiolaitos 100 vuotta

 

RVL 100-hengessä SSTV-yhteyksiä maailmalle

Päivän Etelä-Saimaa -lehdessä (@esaimaa) huomasin mielenkiintoisen uutisen, jossa oli palstatilaakin käytetty ihan reilummin. Uutinen käsitteli radioamatööritoimintaa Märketin luodolta ja siellä pidettyjä satelliittiyhteyksiä geostationäärisen satelliitin, QO-100, kautta. Tämä Qatarin "lahja" amatöörimaailmalle vihittiin käyttöön 14.2.2019 ja se tarjoaa monipuoliset yhteysmahdollisuudet. Satelliitin sijainti taivaankannella on vakio, joten se löytyy aina samasta pisteestä. Muut amatöörikäyttöön valjastetut satelliitit kiertävät maapalloa, joten niiden sijainti ja hetkellinen kuuluvuus poikkeavat suuresti QO-100:sta.

QO-100 oli siis 2019 keväällä vielä verrattain uusi ilmestys ja suuren kiinnostuksen kohde maailmalla. Valmiita työskentelyalustoja satelliitin kautta työskentelyyn ei ollut vielä runsaammin tarjolla. Peiliantennit mikropäineen ja gigahertsitaajuudet rajasivat alussa paljon käyttäjiä pois työskentelyjaksoilta. 

Vuosi 2019 oli Rajavartiolaitoksen (@rajavartijat) juhlavuosi, ja tuota vuotta juhlistettiin myös Rajan viestiasemalla Immolassa ns. sotilasradiomatöörihengessä. Asematunnus, OI5R, oli aktiivisesti äänessä eri lähetystaajuuksilla ja tekniikoilla. Myös QO-100 satelliitti päästiin "korkkaamaan" varmaankin Suomen ensimmäisenä viranomaisena sekä sotilasradioamtööriasemana heti maaliskuussa 2019. Yhteyksiä ei pidetty kuin parin päivän ajan, koska tarvittava viestikalusto oli osin lainassa ja laina-aika oli melkoisen lyhyt. Mutta tuokin riitti, sillä yhteyksiä tuli reilu 20 kappaletta. Nyt täytyy muistaa, että heti alkuaikoina ei satelliitilla ollut paljoa käyttäjiä. Toisin on tänään.

Kävin tarkastamassa tuon QO-100 -aktivoinnin Rajan OI-kirje -lehdestä. OI-kirjettähän julkaistiin Rajan omassa "viesti-intrassa" vuosina 2018-2020, siis aina toimituskunnan eläköitymiseen saakka. Kirje ilmestyi noin joka toinen kuukausi pitäen sisällään paljon teknistä tietoa viestitoiminnoista ilman että puuduttiin salattuihin (punaleimaisiin) viestiasioihin. 

Alla ote OI-kirjeestä nro 5/2019:

Kulunut vuosi on ollut hieman poikkeava Rajan OI-toiminnan osalta, jo senkin takia että

juhlavuoteen liittyen on pyritty ja ehditty olemaan äänessä monenlaisissa tapahtumissa:

􀁸 OI-aktiviteettipäivien lisäksi on ”kiusattu” asemia mm. SSTV-modella (SlowScanTV)

pidettyyn RAJAOI100 -kilpailulla, joka loppuu 31.12.2019. Tulokset ja voittaja, jos

sellainen löytyy, julkaistaan seuraavassa kirjelmässä.

􀁸 Rajan vuosipäivänä OI5R harjoitteli yhteyksiä ISS:n (Kansainvälinen avaruusasema)

kanssa; viestit ja onnittelut satavuotiaalle tuntuivat välittyneen hyvin hieman poikkeavankin reitityksen kautta.

􀁸 Ensimmäisenä OI-asemana kautta aikojen pidettiin OI5R:ltä yhteys uuden geostadionäärisen satelliitin QO-100 -kautta. #RAJA100 ja #QO100 sopivat jotenkin hyvin yhteen.

􀁸 Syyskuussa oli OI5R:n toimesta toinen aktivointi ISS:n kautta (yleisön pyynnöstä)

􀁸 Rajan OI-asemat ovat osallistuneet OH-Cup -kilpailuun CW ja RTTY -luokissa QRPtehoilla

(alle 5 Wattia). Kilpailussa on 6 osakilpailua, joista 5 parhaan tulos lasketaan

loppupisteisiin.

􀁸 Myös reserviläisiä ei juhlavuotena ole unohdettu: on osallistuttu MPK:n järjestämiin

harjoituksiin keväällä ja syksyllä. Tämän lisäksi on oltu OI5R:n toimesta äänessä

maanpuolustustapahtumassa, Savonlinnassa 10.8.

Näihin ”kuviin” ja tunnelmiin tällä erää.

 de ARi

OI5R:n psta

 //ARi\\

keskiviikko 8. syyskuuta 2021

Syyskuun NAC-testi 144 MHz

NAC 144 MHz by OH5FI

 NAC-testit ovat kuukausittain, tiistaisin ja torstaisin pidettäviä aktiivisuustapahtumia yli 28 MHz:n taajuusalueilla. Kuukauden ensimmäinen tiistai on "pyhitetty" perinteiselle 2 metrin eli 144 MHz:n alueen työskentelyyn niin FM, SSB,CW kuin DIGI -modeilla.

Itse päätin kokeilla pitkästä aikaa, kuinka tuo DIGI taipuu 144 MHz:llä. Vaikka radiokeli ei kuulostanutkaan erikoiselta, niin kyllähän siellä vasta-asemia löytyi. Vaatimattomillakin järjestelyillä tuli ihan hyviä tuloksia eli kymmenkunta yhteyttä. Sain oman FT8-signaalin kuuluville niin Pietariin kuin Viron suunnallekin. Yllättävin SWL (kuunteluraportti) tuli niinkin kaukaa kuin Fäärsaarilta (OY1OF).

Muita modeja ei tullut kuulosteltuakaan vaikka tuo CW olisi varmaan toiminut heikossa kelissä ihan hyvin. 

//ARi\\

73

perjantai 3. syyskuuta 2021

JT9-aktiviteettipäivät 2021 - tulospalvelu toimii

JT9-aktiviteetin "satoa" 2021

 Elokuussa vietetty JT9-aktiviteettipäivän tulokset on julkaistu ja palkinnotkin jaettu. Nopeaa toimintaa järjestäjiltä - ehkä juuri tämän nopean tulospalvelun takia pidänkin venäläisten operaattoreiden kilpailuja korkeassa kurssissa. Ei tarvitse odotella useita kuukausia tuloksia.

Sertifikaatti tuli eilen sähköisessä postissa ja tulokset oli luettavissa tapahtuman kotisivuilta. Maailman listalla sijoitus oli peräti 125 ja Suomen listalla 1. Tulokseksi muodostui kilometrien osalta 99280 km. Jäin hieman harmittavasti tuosta 100 000 km "haamurajasta", mutta ensikerralla sitten 😉

Kisaraporttiin sain listattua 52 yhteyttä (QSO). Olisi varmaan kannattanut keskittyä ns. kaukoasemien (DX) työskentelyyn, sillä aika monet asemat olivat pitäneet alle 40 yhteyttä mennessään yli "haamurajan"

//ARi\\ 73

DSW

Suomen HF-kilpailujen 2024 tulokset vahvistettu

  Kilpailupystejä eri vuosilta radiourheillun osalta Ja niinhän siinä kävi, että viime vuoden osalta ei ilman podiumpaikkaa jääty tälläkään ...