sunnuntai 25. elokuuta 2024

Stratosfääripallon seurassa jälleen

 

Hämeenlinnan Radioamatöörikerho (OH3AA) on tullut tunnetuksi erityisesti stratosfääripallojen lennättämisestä. Vahvaa osaamista asian osalta päästiin jälleen tänään todistamaan, kun kerhon perinteisen "Rompepäivän" ohjelmassa oli jälleen tuttu pallon lennättäminen. Tosin tällä kerralla asian osalta oli hieman epävarmuutta, koska luvatut tuulilukemat olivat melkoisia. Onneksi sopiva tuulirako löytyi eikä vettäkään sadellut, niin saatiin pallo jälleen ilmoille ihmeteltäväksi.

Enonkosken horisontissa pallon majakka ja telemetrialähete alkoivat kuulua, kun pallo oli noussut noin 7000 metrin korkeuteen. Tämän jälkeen pallo olikin kuuluvilla lähes maahansyöksyyn saakka n. 2 tuntia myöhemmin. Korkeimmillaan pallo kävi 30 066 m korkeudessa. Kaikki dataliikenne pallolta toimi 432 MHz eli 70 cm:n radiotaajuudella.

Hämeenlinnasta lähetetty pallo löysi maankamaran Pieksämäen läheltä. Oma asemani oli viimeiseen palloin ilmoittamaan sijaintiin vain 88 km:n päässä. Ei osunut ihan kohdille 😂




HORUS ja APRS -data kuuluvilla; sijainti kartalla.

Parhaimmillaan 11 asemaa raportoin pallon telemetriaa!



Laskuvarjo avattu ja pallo valmis laskuun! Oma sijaintini vihreässä täpässä.

keskiviikko 14. elokuuta 2024

FT8 SM-sprint, osa 6

 

FT8-yhteyksiä 14.8.2028 / SM-cup


Kotimainen FT8-aaltomuodon SM-sprinttisarja on palannut jälleen kesätauolta. Syyskauden ensimmäinen osakilpailu käytiin tänään - mielenkiintoisissa radiokeleissä. Viime päivinä havaitut voimakkaat revontulet, auringon koronapurkauksista johtuen eivät ole millään tapaa edistämään HF-alueen signaaleja - ainakaan alabandeilla. Enemmänkin tuo auringon aktiivisuuden aiheuttama säteily syö signaaleja ja jopa poistaa heijastavia kerroksia tai muuttaa niitä normaalia käyttäytymistä odottamattomasti. No, tämähän on oikeastaan tämän radioharrasteen "suola", jota sitten saadaan myös kilpailujenkin osalta nautiskella. Kuten kuvasta 2 näkyy ei kunnon heijastuksia ollut ennen kisaa juurikaan havaittavissa 7 MHz -aaltoalueelle, jolla kilpailuun osallistuin.

Heijastuksien puute ja erinäiset vaimennukset aiheuttivat sen, että osa kilpailuasemista kuului välillä juuri ja juuri havaittavasti, kun taas jonkin ajan kuluttua asemat tulivat ns. punaisella signaalilla desibelipuolella. Kilpailun aikana oli esim. OH3NE kuultavissa Lappeenrannassa, mutta hän ei kuullut signaaliani koko kilpailun aikana. Samaan aikaan taas OG0C Ahvenanmaalta tuli erittäin voimakkaalla signaalilla ja yllätti operaattorin lähes tyhjän bandin keskeltä. Kilpailun loppua kohden viimeisen viiden minuutin aikana keli parani hetkellisesti, mutta käytettävän yhteysmuodon, FT8, takia ei siinä ehtinyt enää työskennellä kuin 1-2 asemaa, sikäli kun päästiin ilman toistoja 😁 

Kaikkiaan lokiin tuli 12 yhteyttä, mutta parempi sekin kuin ei mitään.

@ri // 73


Heijastukset 14.8.2024 klo 17.30 SA

sunnuntai 11. elokuuta 2024

Perseidit äänessä

 Yksi seuratuimmista tähdenlentoparvista on saavuttamassa lähipäivinä maksiminsa, jolloin tunnin aikana voi havainnoida eri menetelmillä kymmeniä, jopa satoja meteoriitteja.

Valokuvaajillehan Perseidit ovat olleet sellainen ykköskohde taivaan kantta kuvattaessa. Toivoa sopii, että tulee pilvettömiä, selkeitä iltoja/ öitä, jotta kuvaukset onnistuisivat. 

Radioaktiiveille tuo pilvisyys ei ole este Perseidien nauttimisesta, sillä radiosignaalit läpäisevät pilvet hyvin 😁 ja meteoriittien heijastukset tarjoavat signaaleille lisää "potkua" ja yllättäviäkin radioyhteyksiä.

Laitoin itse tänään ISS:n avaruusasemaa odotellessa radion "meteoriittijaksoille" ja siellähän se Eurooppa jo kuului meteoriittisirontojen kautta, erittäinkin hyvin.

Signaalit vain voimistuvat maksimia kohden mentäessä; maksimihan sattuisi tuohon 13.-14.8 väliseen yöhön, joten ollaan tarkkana.


Meteoriittiheijastuksia Enonkoskella kuultuna 11.8.24

Hyvät ovat signaalit Perseidien kauttakin 11.8.24


sunnuntai 4. elokuuta 2024

Kesäkisa 2024 - suoritettu

Kuva 1: heijastukset vähissä 4.8.2024 (ap)


Syksyn kotimainen R-uheilu eli radiourheilukausi kotimaisilla taajuuksilla alkoi tänään Kesäkisa 2024 -merkeissä. Haastetta tähän tunnin "sprinttiin" tuokin nuo olosuhteet radioheijastuksien osalta. Aamupäivällä ja päivällä käydyt osakilpailut ovat hieman haasteellisia etenkin 3.5 MHz:n taajuuksille, koska kyseinen taajuusalue on heijastuksien osalta parhaassa vedossa auringon laskiessa ja muutoinkin yöaikaan. Tällä kerralla lisähaastetta näille alabandeillekin toi auringon aktiivisuus, joka pitkin viikkoa on jälleen aiheuttanut eriasteisia "blackoutteja" HF-taajuuksille.

Kuten kuvasta 1 näkee, ei aamun ensimmäisessä osiossa ollut juuri toivoakaan mistään kunnon heijastuksista. Näiltä osin oli pitkästä aikaa ensimmäinen kerta kun 3.5 MHz alueella ei kuulunut yhtään radioasemaa äänessä. Oudon tyhjältä kuulosti tyhjä bandi. 7 MHz eli 40 metrin aaltoalue oli hieman paremmassa vedossa, mutta ei mitään loistavaa signalointia ollut sielläkään havaittavissa. No, kaikki yhteydet tulikin pidettyä 7 MHz:lla, joten kilpailulokin pääsee lähettämään 😉

Sama ilmiö jatkui iltapäivän alun viimeisessä osiossa (RTTY): 80 metriä oli erittäin hiljainen ja ne harvat asemat jotka kuuluivat tai uskaltautuivat bandille olivatkin 40 metrillä. Lokin sai tälläkin aaltomuodolla lähetettyä.

Vaikka viikonloppu onkin ollut erittäin ukkosherkkää, ei tämä luonnonilmiö päässyt nyt pilaamaan ainakaan kaakonkulman operaattoreita. Karttaa katsoessa ukkostutkan osalta, saattoi osa Etelä- ja Lounais-Suomen asemista olla (QRT) eli suljettuina ukkosen takia.

Seuraava koitos onkin sitten marraskuussa näiltä osin, kun ollaan äänessä Viitosten Syysottelun merkeissä. Kelit ehtivät muuttua moneen kertaan tuohon mennessä 😁

Kuva 2: heijastukset 4.8.2024 (ip)

 

73 de @ri

Olisikohan jo aika aloittaa talvilintujen ruokinta ?

Rasvaa tarjolle eri muodoissaan Terminen talvi on ottamassa otettaan, joten nyt on hyvä hetki aloitella talvilintujen ruokintaa. Pakkasjakso...