tiistai 24. helmikuuta 2015

Panssarointia (2)

Tänään tuossa paluumarssilla työmaalta poikkesin hakemassa hieman muonatäydennystä seuraaville vuorokausille. Siinä samassa tulee aina tarkastettua mm. nuo paikalliset elokuvavalikoimat blu-ray ja dvd -aihioiden osalta. Olin jo oikeastaan hieman odotellutkin koska ja milloin tuo viime vuonna hyvään menestykseen noussut sotafilmatisointi panssarivaunujen maailmasta tulisi uudelleen levitykseen valkokankaan jälkeen. Tänään se näkyi tapahtuneen, sillä kauppias oli ansiokkaasti nostanut levyt myyntihyllylle.
Normaalisti en juuri vielä heti tuoreeltaan osta levyä, koska tiedän, että muutaman kuukauden kuluttua nekin tulevat alennuslapuilla varustetuiksi. Ja tämä kyseinen levy tuskin loppuu markkinoilta ennen sitä - uskoisin.
Nyt tilanne oli kuitenkin hieman toinen, sillä huomasin yhden levyn olevankin jo valmiiksi ale-hinnoiteltuna alekorissa. Eipä muuta kuin levy kyytiin ja kassalle ihmettelemään. Totisesti, totisesti, tuolle levylle jäi lopulta hintaa pari euroa - eikä myynnissä ollut pelkästään suojakotelo hi...
Sattuuhan sitä - eikä tuo kauppias nyt varmaan tuosta yhdestä levystä konkurssiin menne. Puhtaalla omallatunnolla aion jossain sopivassa hetkessä jälleen katsoa teräshirmujen rymistystä töllöttimestä.

Myös aamulla, ennen työmaalle poikkeamista, lakkaamani pienoismalli oli sopivasti kuivunut, joten pääsin sitä hieman viimeistelemään näyttelykuntoon. Telapyörästön ja telaketjujen viimeistely vielä ennen lopullista suojalakkaa. Sitten pääseekin uuden mallin kimppuun.



sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Panssarointia

KV-1 (1942) Simplified Turret Tank 1:35
Militarihistoria, varsinkin kotimainen, on ollut mielenkiinnon kohteena jo ala-asteikäisestä pojannappulasta saakka. Varsinaiseen kukoistukseen historiantutkinta oikeastaan nousi sitten yläasteella, kun peruskoulussakin päästiin historiassa  siirtymään ala-asteen kivikaudelta 1900-luvulle. Eipä tuosta harrasteesta pahemmin haittaa ollut edes lukiossakaan, sillä sitten aikanaa YO-kirjoitusten reaalikokeessa tärppäsi kunnolla laudaturin kera. Eikä tuo kaksinumeroinen luku pahemmin keskiarvoja huonontanut päästötodistuksissakaan.
Tässä vuoden alkajaisiksi olen perehtynyt hieman pintaa syvemmälti tuohon panssariaseeseen eri muodoissaan Suomen sodissa 1940 -luvulla. Kipinän tähän antoi syksyllä 2014 julkaistu, Simo Liikasen kirjoittama, kokonaisvaltainen selvitys Suomen panssaritorjunnasta talvi- ja jatkosodassa. Muhkea yli 300 sivuinen tietojätti on mainio avainteos niille, joita aihe jotenkin kiinnostaa. Monet kuvat, piirrokset ja taulukot selkeyttävät hienosti ko. aselajin toimintoja noina vaikeina aikoina.
Kirjan lukemisen rinnalla olen samalla koostanut pienoismallia KV-1 (vm. 1942) venäläisestä panssarivaunusta. Tosin tuon aikakauden panssareita pääsee katsomaan ihan oikeassakin mittakaavassa, kun menee tuonne Rakuunamäen Chymoksen puoleiselle portille. Siellä on useampikin "tankki" näytillä - tosin näin talviaikaan sääsuojien peitossa, mutta kesällä sitten taasen.


maanantai 9. helmikuuta 2015

Kannasta pitkin ja poikin

Viime syksynä ja nyt heti alkuvuodesta on Atena -kustannukselta ilmestynyt kaksi Mikko Porvalin käsialaa olevaa teosta: Vanki, vakooja ja sissi, Hyökkäyksen edellä, kaukopartio kannaksella kesällä 1941.
Teosten nimet kuvaavat hyvin niiden asiasisältöä ja ovat ehdottomasti lukemisen arvoisia, mikäli tiedustelu, kaukopartiointi ja elämä itärajan takana vaaran vuosina kiinnostaa. Teoksiin on lukijan kannalta kaivettu hienoja yksityiskohti arkistojen kätköistä, eivätkä kirjojen sankaritkaan jää nimettömiksi varjokuviksi sivustoille.
Kaukopartiotiedustelua käsittävän kirjan mukana tulee jopa äänite, jossa on partion audenttinen haastattelu. Sota-aikanahan tuon haastattelun kielsi esittämästä Päämaja. Tämän partio Toivosen toimntaa kuvaavan kirjan mukaan on helppo "sukeltaa", koska kirjassa on paljon tuttuja paikkoja ja nimiä näin Lappeenrantalaiselle rajaseudun asukkaalle.
Vanki, vakooja, sissi on taas hieman poikkeava selviytymistarina Neuvostoliiton mustilta vuosilta. Kirjan pääkenkilö Matti Putkinen on saanut kokea koko neuvostojärjestelmän armottomuuden kaikilla mausteilla.
Ensimmäisessä vaiheessa Matti vangittiin kansanvihollisena ja luonnollisesti tekaistuin syin. Vapautuessaan vankeudesta hän pyrki rintamalle taistelemaan Saksaa vastaan, mutta huomasi tulleensa jälleen "petetyksi" ja löysi itsensä pakkotyöleiriltä Siperiasta.
Siperiasta Putkinen koulutettiin vakoojaksi ja lähetettiin Suomeen. Täällä hän kuitenkin jättäytyi suomalaisten vangiksi. Ympyrä sulkeutui osaltaan kun Putkinen palasi suomalaisessa sotilaspuvussa - sissinä - takaisin Neuvostoliittoon. Se mitä sitten tapahtui ..... löytyy kirjasta.
Vieläköhän tänään tuolla rajan takana pelätään sitä yöllistä koputusta, joka saattoi merkitä kaiken loppua!



FT8 SM-sprint, osa 10

  FT8 yhteydet 11.12.2024 / SM-cup Keskiviikkona käytiin vuoden viimeinen FT8-cupin osakilpailu; järjestysnumeroltaan kymmenen (10). Marrask...